• Nisan 16, 2011

    Yönetmen: Kenichi Kasai
    Stüdyo: J.C. Staff
    Tür: Dram, Komedi, Günlük Hayat
    Yapım Yılı: 2010
    Bölüm Sayısı: 25
    Anime Puanı: 10/8



    Mashiro Moritaka, orta sona giden, çok güzel çizimler yapabilen sıradan bir öğrencidir. Mashiro daha henüz ufak bir çocukken ölen amcası bir mangakadır ve Mashiro da amcası ölene kadar mangaka olma hayali kurmuş ama amcasının ölümü ile bu hayali bırakmıştır. Günün birinde Mashiro, dersin ortasında hoşlandığı kız olan Miho Azuki’nin resmini çizer ve resmi çizdiği defteri okulda unutur. Mashiro doğal olarak defteri almak için okula geri döner ama sınıfta, elinde Mashiro’nun defteri ile sınıf arkadaşı Takagi Akito beklemektedir. Takagi, okulun en zeki öğrencilerindendir fakat böyle zeki bir öğrenciden beklenmeyecek bir şekilde Takagi, Mashiro’ya mangakalık teklif eder. Öyle ki, Takagi hikâyeleri yazacak, Mashiro çizecektir. Şaşıran Mashiro teklifi hemen kabul etmez çünkü aklına sürekli ölen amcası gelmektedir. Fakat Takagi, Mashiro’yu ikna etmenin yolunu bulmuştur. Takagi, Mashiro’yu da yanına alarak Azuki’nin evine gider ve ona mangaka olacaklarını söyler. Azuki buna çok sevinir ve o da bir seyyu (seslendirme sanatçısı, yanlış yazmış olabilirim:) olmak için çok çalışacağını söyler. Mashiro, Azuki’nin bu kadar mutlu olduğunu görünce anında mangaka olmaya karar verir ve bombayı patlatır. Söylediğini göre Mashiro gerçek bir mangaka ve Azuki de profesyonel seslendirme sanatçısı olunca evleneceklerdir. İlginçtir Azuki bu teklifi kabul eder ve Mashiro ile Takagi için uzun ve yorucu bir macera başlamış olur.

    Animenin içeriğinde herhangi bir abartı unsuru, doğaüstü olay bulunmamakta. İki arkadaşın mangaka olmak için ellerinden geleni yapmaları, bin bir zorluğu aşmaya çalışmaları samimi bir şekilde anlatılmış. Bakuman’ı izlerken aslında mangaka olmanın, daha doğrusu gerçek bir mangaka olabilmenin ne kadar zor olabileceğine şahitlik edebiliyorsunuz. Manga dünyasını, çizim tekniklerini, taslak nedir gibi öğeleri, dergi editörleri ve mangakalar arasındaki ilişki, bir manganın serileştirilebilme oranı nedir gibi ilginç şeyleri öğrenebiliyorsunuz. Yani Bakuman’ı izleyince bir Naruto olabilmenin hiç kolay olmadığı çok iyi anlaşılıyor çünkü yüzlerce mangaka adayı eserlerini yayınlatmak için çalışıyor ve sadece çok azı bu şansı yakalayabiliyor ki bir kere yayınlanmakla iş bitmiyor bile.

    Bakuman’nın yukarıda saydığım artılarının yanında birkaç tanede eksisi var. Daha doğrusu benim beğenmediğim tarafları. Mesela Mashiro ile Azuki arasındaki aşkı hiç beğenmediğim. Hayallerimizi başarana kadar birbirimizle görüşmeyelim, konuşmayalım ne demek? Sevdiğin kız ile yan yana oturuyorsun ama hayır, konuşmak, göz göze gelmek yok. Çok utanıyorlarmış. Tamam, romantik ve saf/çocuksu bir aşk yaratılmak istenmiş ama bana çok saçma geldi. Bunun yanında şimdi bizimkiler eserlerini Jack dergisine (gerçek hayattaki Jump) götürüyor ve oradaki editör çizdikleri türün Jack için ağır olduğunu, yani pek uymadığını söylüyor. Buraya kadar tamam ama yanlışsam düzeltin, Jack veya Jump, bunlar dışında başka dergi mi kalmadı? Niye bizimkiler ille Jack diye diretiyor ve Jack’e uygun manga yazmak için kasıyor, anlam vermedim. Son olarak Nizuma Eiji adlı karakteri pek sevemedim. Kendisinde büyük ihtimalle zekâ geriliği var.

    Bakuman’un çizimleri klasik anime çizimleri olsa da (rengârenk saçlar, büyük gözler ve göğüsler) oldukça güzeller. Karakterler biraz gerçekdışı duruyor ama animenin havasına uymuşlar. Tek anlam veremediğim, bu çocuklar anime başladığında ortaokula gidiyor ama maşallah en küçüğü bir seksen boyunda:) Birde Takagi’yi Death Note’daki Light’a benzeten bir tek ben miyim? (Bakuman ve Death Note’un yazar/çizerleri aynı) Animenin bir açılış ve iki kapanışı mevcut ve ben ikisini de sevemedim. Benim tek sevdiğim ilk bölümde ve ortalarda çıkan “Heros Sora Wa Densetsu” adlı neşeli parça. Bakuman’da da tıpkı Genshiken’de gördüğüm gibi anime içinde anime opening uygulaması yapılmış ve çok da hoş olmuş.

    Sonuç olarak Bakuman’da fazla aksiyon olmadığı için animeyi götüren, atmosferi taşıyan diyalogları. Diyaloglar genel anlamda iyi olsa da bazen gerçekten çok konuşuyorlar ve atmosfer düşüyor. Buna rağmen Bakuman mangaka dünyasını çok güzel anlatmış. Ayrıca ikinci sezonu da animenin sonunda Mashiro ve Takagi tarafından bizzat duyuruldu.

    Not: Bakuman, Bakugan değildir:)

    { 1 comments bulunmakta. Yorum ekleyin }

    1. Müthiş bir anime Mangaya bakış açını oldukça değiştiriyor.

      YanıtlaSil

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan